top of page
  • Isidora M.

Put vozača početnika do bezbedne vožnje

Ako imate vozačku dozvolu, čestitamo! To je veliki korak ka nezavisnosti što ujedno i znači da ne morate u tolikoj meri da koristite javni gradski prevoz.


Međutim, vožnja je veština, a kao i kod svake veštine, ona zahteva praksu, znanje i sigurnost. Pravo pitanje je, kako da se kao vozač početnik osećate sigurnije i samopouzdanije na putevima?


Ko žuri, ne mora da znači da stiže prvi


Kada se prvi put vratite za volan nakon sticanja vozačke dozvole, može biti pomalo zastrašujuće. Ukoliko je prošlo malo više vremena od kada ste položili i niste dugo vozili, ponovno vraćanje za volan nije tako lak zadatak.


Kao najbitnija lekcija nakon sticanja vozačke dozvole koju možemo da damo: nemojte žuriti. Važno je da postepeno krenete sa vožnjom. Sedite udobno, prilagodite sedište i retrovizore tako da Vam odgovaraju i udahnite duboko.


Osećajte se prijatno pre nego što krenete. Prvih nekoliko puta ćete sigurno imati tremu ali će se svakim pređenim kilometrom uspešno razbijati.


Preporučujemo da, kada prvi put sednete sami za volan, budete u društvu iskusnijeg vozača. Kao vozač početnik može da se desi da budete fokusirani na same radnje u vozilu a još jedan par očiju Vam može biti od pomoći, posebno ukoliko pratite neku određenu rutu.


Uvek budite maksimalno fokusirani


Tokom vožnje, Vaša pažnja treba da bude potpuno usmerena na put i vožnju. To znači bez razgovora na telefonu, slanja poruka ili gledanja u bilo kakve druge distrakcije. Držite oči na putu i budite svesni svih dešavanja oko Vas. Vaša bezbednost i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju je na prvom mestu.


Održavanje bezbednog odstojanja


Jedno od najvažnijih pravila vožnje je održavanje bezbednog odstojanja između Vašeg vozila i vozila ispred Vas. To Vam daje dovoljno vremena za reakciju u slučaju naglog zaustavljanja ili drugih neočekivanih situacija.


Potpuno opremljeno vozilo


Pre nego što krenete na put, uverite se da ste pravilno opremljeni. To znači imati pravilno održavano vozilo, sa svim potrebnim tečnostima i funkcionalnom opremom. Takođe, imajte prvu pomoć i rezervni točak u kolima u slučaju nezgode.


Ne samo da ćete se osećati bezbednije već ćete steći rutinu proveravanja svih neophodnih stvari za vožnju. Ko Vam kaže da može da se vozi bez fluorescentnog prsluka, retrovizora ili migavca, pošaljite ga kod nas na dopunski čas :)


Upoznajte pravila - ponovo


Nadamo se da teoriju niste učili samo za ispit. Pravila su tu da bi nas zaštitila i održala bezbednost na putevima. Zato je važno da obnovite saobraćajne znakove i pravila vožnje. Imajte na umu ograničenja brzine, pravo prvenstva prolaza i ostala važna pravila koja Vam mogu pomoći da budete odgovorni vozač.


Očekujte neočekivano


Na putevima se može dogoditi svašta, zato uvek budite spremni. Budite svesni svog okruženja i predviđajte potencijalne opasnosti. Ovo uključuje vožnju u nepovoljnim vremenskim uslovima, praćenje drugih vozača i održavanje stalne pažnje na putu. Vožnja uz glasnu muziku ili razgovor zvuči primamljivo, ali dok se ne osetite dovoljno bezbedno, odložite zabavu.


Vožnja kao privilegija


Najvažnije od svega, imajte na umu da je vožnja privilegija, ne pravo. Vozeći se na putevima, preuzimate odgovornost ne samo za sebe, već i za sve ostale učesnike u saobraćaju. Budite odgovorni vozač i poštujte pravila saobraćaja.


Vožnja može biti zabavna i uzbudljiva, ali važno je da se uvek pridržavate pravila i postupaka. Ako želite da se osećate još sigurnije na putu ili želite da osvežite svoje vozačke veštine, razmislite o časovima sa privatnim instruktorom. Tu smo da sa Vama započnemo Vaš vozački staž.

bottom of page